Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ledo ritulio fiesta Vilniuje – su ypatingu svečiu ir žinute sostinės merui

Lietuvos ledo ritulio bendruomenė skaičiuoja paskutines valandas iki svarbiausios metų renginio – jau šeštadienį bus duotas startas po šešerių metų pertraukos į mūsų šalį sugrįžtančiai ledo ritulio fiestai. Renginį pristatę jo organizatoriai atskleidė, kad tai – ir savotiška žinutė Vilniaus valdžiai.

Prieš 10 metų pasaulio I diviziono B grupės kovos vyko Vilniuje, prieš 6 metus – Kaune, o dabar jos vėl sugrįžo į Lietuvos sostinę.

Šeštadienį bus uždegta žalia šviesa savaitę vyksiančiam trečios ledo ritulio pakopos turnyrui, kuriame jėgas išmėgins Lietuvos, Ukrainos, Estijos, Nyderlandų, Kinijos ir Ispanijos sportininkai.

Pirmąją vietą iškovojusi komanda pačiups bilietą į I diviziono A grupę (antrą pagal pajėgumą po elitinio diviziono), o likę paskutiniai nusileis į II diviziono A grupę (ketvirtas pagal pajėgumą lygmuo).

Lietuviai, prieš šešerius metus laimėję IB grupės kovas Kaune ir pakilę aukštyn, bet nukritę atgal po užimtos paskutinės vietos pernai Didžiojoje Britanijoje, šįkart vėl kels aukščiausius tikslus savų sirgalių akivaizdoje.

„Lūkesčiai kaip visada – laimėti. Praėjusiais metais buvome aukštesniame divizione, ten gal ne taip sužaidėme, kaip norėjosi. Žinoma, buvo nelengvi varžovai. Bet žinau, kad vyrai ruošiasi tik pergalėms, jau mėnesį intensyviai dirba, treneris atvažiavęs iš Kanados, turi ir rimtą specialistą padėjėją. Norėtųsi pergalių“, – renginio pristatymo spaudos konferencijoje kalbėjo asociacijos „Hockey Lietuva“ prezidentas, legendinis ledo ritulininkas Dainius Zubrus.

Kartu su D.Zubrumi renginį pristatęs turnyro vadovas Remigijus Valickas atskleidė, jog prie jo suorganizavimo prisidėjo 80 žmonių. Ketvirtadienio rytą Vilniaus „Twinsbet“ arenos jau spindėjo ledas, o jį išbandė tiek į spaudos konferenciją sukviesti žurnalistai, tiek Lietuvos ledo ritulio rinktinės lyderiai.

„Šiemet tokių iššūkių kaip 2018 metais, kai reikėjo perdaryti areną Eurolygai, neturime, bet yra kitų, smulkesnių, – kalbėjo R.Valickas, prisimindamas, kaip prieš šešerius metus tą pačią savaitę „Žalgirio“ arena dalijosi ir ledo ritulininkai, ir Eurolygos atkrintamosiose rungtyniavęs Kauno „Žalgiris“. – Jaučiame kardinalų pokytį, koks yra susidomėjimas, pati kontrolė tiek iš tarptautinės ledo ritulio federacijos, tiek iš jų partnerių. Jie traktuoja šiuos čempionatus kaip tokius, kurie ateityje gali virsti į bendrą, sujungiant I grupės A ir B divizionus, darant didesnį renginį su daugiau komandų. Jie mato, kad Vengrija, Didžioji Britanija, Lenkija, mes renkame pilnas arenas, turime gerą rinką ir aukštą lygį, kuris nebe tiek daug skiriasi nuo aukščiausio diviziono, kaip skirdavosi anksčiau. Tad jie labiau kontroliuoja ir spaudžia dėl smulkmenų, ko 2014 metais, čia organizuojat čempionatą, nebuvo.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Spaudos konferencija prieš ledo ritulio čempionatą Vilniuje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Spaudos konferencija prieš ledo ritulio čempionatą Vilniuje

Renginio organizatoriai teigė, kad pagrindinė priežastis, kodėl šįkart čempionatą nuspręsta surengti Lietuvos sostinėje, nebuvo grėsmė vėl dalintis „Žalgirio“ arena su Eurolygos kovomis (šiomis dienomis joje teoriškai galėjo vykti atkrintamosios varžybos, bet „Žalgiris“ į jas nepateko).

Priešingai, čempionatas į Vilnių po dešimtmečio sugrįžo dėl žinutės, kurią organizatoriai nori perduoti miesto valdžiai.

„Pagrindinė priežastis, kodėl buvo pasirinktas Vilnius, tai noras, jog čia atsirastų arena. Parodyti miestui, žmonėms, merui, kad tai labai reikalinga. Žmonių susidomėjimas ledo rituliu, ypač Vilniuje, yra labai išaugęs. Tad toks ir buvo tikslas, kodėl pasirinkome Vilnių“, – teigė R.Valickas.

Suprasti akimirksniu: Lietuvos rinktinės tvarkaraštis

  • Balandžio 27 d. 16 val. prieš Ispaniją;
  • Balandžio 28 d. 16 val. prieš Estiją;
  • Balandžio 30 d. 19.30 val. prieš Nyderlandus;
  • Gegužės 1 d. 19.30 val. prieš Kiniją;
  • Gegužės 3 d. 19.30 val. prieš Ukrainą.

„Labai norėčiau, kad atsirastų dar viena ledo arena Vilniuje. Projektas yra, su savivaldybe esame apie tai kalbėję, buvo susitikimai, – pridūrė D.Zubrus. – Jaučiame, kad yra trūkumas. 2018 metais, kai buvo čempionatas, Kauno meras pažadėjo, kad pastatys ledo areną Kaune ir jis tai padarė. Jaučiu, kad ledo ritulys Lietuvoje auga kaip sporto šaka, vis daugiau vaikų nori žaisti, daugiau dėmesio gauname, bet trūkumą Vilniuje aš matau. Tikiuosi, kad tai paskatins ir po šito čempionato visi aktyviau į tai pažiūrėsim, jog tai yra reikalinga ir mes to norime.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Spaudos konferencija prieš ledo ritulio čempionatą Vilniuje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Spaudos konferencija prieš ledo ritulio čempionatą Vilniuje

Čempionato metu „Twinsbet“ arena talpins 7,5 tūkst. vietų. Tai – 2,5 tūkst. mažiau nei per krepšinio rungtynes, kadangi dalį tribūnų uždengia ledo ritulio aikštės bortai ir už krepšinio aikštelės plotą kiek didesnis ledas.

Lietuvos rinktinė sužais penkis mačus per septynias dienas, o organizatoriai džiaugiasi, kad lietuviai noriai perka bilietus.

„Galiu pasidžiaugti, kad yra geresni pardavimai, nei buvo Kaune 2018 metais, – sakė R.Valickas. – Sporto renginių specifika tokia, kad bilietus į juos lietuviai perka paskutinėmis dienomis. Bet tai yra šiek tiek pasikeitę. Pardavimai 40-50 proc. geresni, nei tuo pačiu metu buvo Kaune. Kaip tie pardavimai bus, galėsime pasakyti tik po čempionato. Negaliu pasakyti, kad įvykęs kažkoks stebuklas, bet pardavimai yra žymiai geresni nei buvo Kaune.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Mažiausios kainos su mokesčiais prasideda nuo 15 eurų, didžiausios – apie 70 eurų. Keista, bet geriausiai perka tuos brangiausius. Bilieto kainos vidurkis yra 25-35 eurai“, – pridūrė turnyro vadovas.

Jis atskleidė, kad vienas didžiausių iššūkių ruošiantis čempionatui buvo bortai. Esą IIHF neleido naudoti tų, kurie supa ledą per Lietuvoje sezono metu vykstančias varžybas.

„Dėl bortų buvo didelė diskusija. Čia yra austriški, saugūs, vadinamieji „flexible“ bortai. Jie yra tikrai brangūs. Mums tai buvo vienas iš iššūkių. Bet tai yra aukščiausio lygio, kokie tik yra pasaulyje, bortai“, – teigė R.Valickas.

Ankstesni ledo ritulio čempionatai Lietuvoje buvo palydėti sėkmės. 2014 metais lietuviai Vilniuje dideliam vietinių sirgalių džiaugsmui iškovojo bronzą, o prieš šešerius metus, vienintelį kartą atstovaujami ir D.Zubraus, ir Dariaus Kasparaičio, laimėjo visus penkis mačus ir iškovojo auksą bei bilietą aukštyn.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Kokį progresą nuo tada padarė Lietuvos ledo ritulys?

„Tam čempionate žaidė ir Darius, ir kiti žaidėjai, kurie jau baigė karjeras. Rinktinė yra gerokai pasikeitusi. Žinoma, bus ir žaidėjų, kurie sugrįš. Bus ir jaunų, naujų žaidėjų. Juos bus įdomu pamatyti ir man, ir jiems bus įdomu dalyvauti. Mes, kaip ledo ritulio šalis, nesame labai didelė. Pasirinkimas žaidėjų nėra didelis, bet karta ir jaunimas auga, mūsų U18 ir U20 rinktinės gerėja, o tai malonu matyti. Manau, kad mes pajėgūs laimėti visas rungtynes šiame turnyre“, – ambicingai pabrėžė D.Zubrus.

Jis prasitarė, kad turnyro metu Vilniuje laukiama ir svečio – kito žymaus Lietuvos ledo ritulininko Dariaus Kasparaičio, 2018 metais irgi gynusio mūsų šalies garbę, bet dabar jau baigusio karjerą ir gyvenančio Majamyje (JAV).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Darius Kasparaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Darius Kasparaitis

„Kvietimas buvo išsiųstas, jis atvažiuos. Ne šeštadienį, bet atvažiuos, bus čia“, – atskleidė D.Zubrus.

Pirmąjį susitikimą lietuviai žais šeštadienį 16 val. prieš Ispaniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius