Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po užsitikrinto medalio – Lietuvos boksininkės emocijos ir bendras sprendimas nesikauti su ruse

Ana Starovoitova užsitikrino bronzos medalį Europos bokso čempionate Serbijoje, bet šiandien pusfinalyje į ringą nusprendė nekopti.
Ana Starovoitova
Ana Starovoitova / Lietuvos bokso federacijos vaizdo įrašo kadras

Ana Starovoitova pratryško emocijomis po laimėtos ketvirtfinalio kovos.

Europos bokso čempionate Belgrade Lietuvos boksininkė svorio kategorijoje iki 60 kg antradienį vakare 5-0 įveikė ispanę Sheilą Martinez Perez ir užsitikrino medalį.

„Šį laimėjimą skiriu savo tėčiui – amžiną atilsį, – sakė A.Starovoitova, iš susijaudinimo užsidengusi veidą rankšluosčiu. – Mes gi boksininkės, mes negalime verkti.“

31 metų atletei – tai antras aukščiausio lygio varžybų apdovanojimas per karjerą – 2022 metais ji iškovojo Europos čempionato bronzą.

Šįkart garantija dėl medalio atėjo po laimėtos antrosios kovos čempionate. Prieš tai aštuntfinalyje A.Starovoitova įveikė Kroatijos boksininkę.

„Tai visų mūsų nuopelnas. Kad tik ko neprigrybaučiau su žodžiais, – emocijos liejosi iš Lietuvos boksininkės lūpų. – Esu labai laiminga, didžiuojuosi savimi. Ačiū labai treneriui, ačiū visai komandai už palaikymą.

Beje, tai buvo revanšas, nes atrankos varžybose Italijoje buvau pralaimėjusi šiai sportininkei iš Ispanijos, tad labai norėjau. Esu prietaringa, tad nuo pat ryto variau prietarus ir privariau. Esu labai laiminga, ačiū Lietuva, mylime boksą.“

Lietuvos bokso federacijos nuotr./Ana Starovoitova (dešinėje) laimėjo ketvirtfinalio kovą ir užsitikrino medalį.
Lietuvos bokso federacijos nuotr./Ana Starovoitova (dešinėje) laimėjo ketvirtfinalio kovą ir užsitikrino medalį.

Su Rusijos boksininke yra nutarę nesikauti

Varžybų kelias A.Starovoitovą pusfinaliui suvedė su ruse Nune Asatrian, kuri ketvirtfinalyje pranoko Graikijos atstovę Olgą Pavliną.

Tačiau Lietuvos boksininkė nusprendė nekovoti prieš šalies-agresorės atstovę. Tai buvo patvirtinta trečiadienį popiet, Lietuvos bokso federacijos pareiškime.

„Nors pusfinalyje turėjo kovoti su ruse, A.Starovoitova tai daryti atsisakė ir, siekdama išreikšti visišką palaikymą Ukrainai, netgi nedalyvaus apdovanojimų ceremonijoje“, – teigiama pareiškime.

„Mūsų sprendimas buvo ir liks toks pats, kol šalys agresorės bus sporte. Mūsų moralinis sprendimas nesikeičia, o Ana irgi palaiko mūsų sprendimą – mes nekovojome ir nekovosime su tų šalių boksininkais, kad ir kiek tai kainuotų, – kalbėjo D.Šalūga. – Mums tai jau kainavo beveik trečdalį metinio biudžeto, bet nekeisime savo principų.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Šaluga
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Šaluga

Primename, kad Lietuvos bokso federacija pernai net nesiuntė sportininkų į svarbiausias bokso varžybas dėl Tarptautinės bokso federacijos (IBA) pozicijos įsileisti šalių agresorių atstovus į ringą.

Rusas Umaras Kremliovas liko vadovauti IBA net ir tada, kai Rusija pradėjo pilno masto karinę invaziją Ukrainoje, o boksas tapo viena iš kelių sporto šakų, kurios paliko atlapotas duris šalies agresorių atstovams – bokse jiems net nebūtina būti neutraliems, ko reikalauja Tarptautinis olimpinis komitetas ir kai kurios kitos sporto šakos, sutikusios įsileisti rusus.

Savo ruožtu lietuviai, nevykę į pasaulio ir Europos čempionatus, nukentėjo finansiškai. Nors buvo žadama atsižvelgti, likus be aukštų rezultatų kone trečdaliu sumenko valstybinis finansavimas federacijai.

Anot D.Šalūgos, buvo planuota daugiau lėšų skirti pasirengimo stovykloms olimpiniais metais, bet galiausiai teko veržtis finansinius diržus.

Kažkas buvo nurašę per anksti

Europos čempionatui Serbijoje mūsų šalis delegavo septynis boksininkus.

Didžiausios viltys buvo siejamos su 2022 metų Europos ir pasaulio čempione Gabriele Stonkute, bet 23 metų lietuvė ketvirtfinalyje 1-4 po atkaklios kovos nusileido serbei Nikolinai Gajič.

Tad, kiek netikėtai, su apdovanojimu į Lietuvą sugrįš kita mūsų šalies atletė.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.2022 metais /Vilniaus oro uoste pasitiktos Europos bokso čempionato prizininkės: Gabrielė Stonkutė (dešinėje) ir Ana Starovoitova
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.2022 metais /Vilniaus oro uoste pasitiktos Europos bokso čempionato prizininkės: Gabrielė Stonkutė (dešinėje) ir Ana Starovoitova

Atsisakiusi kovoti su Rusijos boksininke, A.Starovoitova neteko galimybės grumtis ir turnyrą baigė su bronzos medaliu – dėl jo bokso pirmenybėse nėra kovojama.

Lietuvos bokso federacija jau planuoja ketvirtadienį pasitikimą savo patyrusiai sportininkei, dirbančiai trenere Klaipėdoje.

„Pirmiausia, Ana nuostabus žmogus, labai šilta asmenybė, siekianti savo tikslo, – apie A.Starovoitovą sakė D.Šalūga. – Laba draugiška, nuolat besišypsanti. Ji ir pati treniruoja, mielai dalinasi meistriškumu su kitais. Ji visada siekia savo tikslo. Gal kažkas jau buvo ją nurašęs, bet ji pati įrodė kitaip. Myliu ir didžiuojuosi Ana.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius