Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Slovakų vyriausybė pritarė prieštaringai vertinamai visuomeninio transliavimo pertvarkai

Slovakijos vyriausybė trečiadienį pritarė prieštaringai vertinamam šalies visuomeninio radijo ir televizijos paslaugų pertvarkymui, kuris, anot kritikų, reiškia, kad vyriausybė visiškai perims žiniasklaidos kontrolę.
Pavol Zachar / AP
Pavol Zachar / AP

Praėjusį mėnesį sostinėje Bratislavoje tūkstančiai žmonių mitingavo demonstruodami nepritarimą planui, kurį plačiai kritikavo vietos žurnalistai, opozicija, tarptautinės žiniasklaidos organizacijos ir Europos Komisija.

Populistu laikomas ministras pirmininkas Robertas Fico (Robertas Ficas) teigė, kad pokyčiai reikalingi, nes visuomeninis transliuotojas, žinomas kaip RTVS, yra politiškai šališkas ir „konfliktuoja su Slovakijos vyriausybe“. Siūlomi pakeitimai reikštų, kad transliuotoją pakeistų nauja organizacija.

Parlamentas, kuriame daugumą turi R. Fico koalicinė vyriausybė, pakeitimus turėtų patvirtinti birželį.

Transliuotojo perėmimo planą parengė kultūros ministrė Martina Šimkovičova, atstovaujanti ultranacionalistinei Slovakų nacionalinei partijai, koalicinės vyriausybės narei. Ji yra dirbusi vienoje interneto televizijoje, garsėjančioje dezinformacijos skleidimu.

M. Šimkovičova teigė, kad dabartinis transliuotojas suteikia vietos tik vyraujančioms nuomonėms, o kitas cenzūruoja. Transliuotojas šį kaltinimą neigia.

Pagal ministrės planą naujojo transliuotojo – Slovakijos televizijos ir radijo (STVR) – direktorių rinks taryba, kurios devynis narius skirs Kultūros ministerija ir parlamentas. Dabartinis direktorius turi parlamento suteiktus įgaliojimus iki 2027 metų.

Žinomas dėl savo pasisakymų prieš žurnalistus, R. Fico neseniai savo priešais pavadino vieną svarbų televizijos tinklą, du nacionalinius laikraščius ir interneto naujienų svetainę.

R. Fico kairioji partija „Smer“, remdamasi prorusiška ir antiamerikietiška pozicija, rugsėjo 30 dieną laimėjo parlamento rinkimus.

Kritikai nerimauja, kad R. Fico vadovaujama Slovakija atsisakys provakarietiško kurso ir paseks Vengrijos, vadovaujamos ministro pirmininko Viktoro Orbano, kryptimi.

Naujoji vyriausybė nedelsdama sustabdė bet kokį ginklų tiekimą Ukrainai. Pastaruoju metu tūkstančiai žmonių ne kartą išėjo į gatves visoje Slovakijoje, kad pasipriešintų prorusiškai R. Fico politikai ir kitiems jo planams, įskaitant ketinimus iš dalies pakeisti Baudžiamąjį kodeksą ir panaikinti prokuratūrą, kuri užsiima kova su korupcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius