Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 24 /20:06

JAV prezidentas J. Bidenas patvirtino naują paramos Ukrainai paketą

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį pasirašė teisės aktą, kuriuo leidžiama teikti Ukrainai itin reikalingą karinę paramą, ir pareiškė, kad Vašingtonas per kelias valandas pradės siųsti naują pagalbą Kyjivui.
Evan Vucci / AP
Evan Vucci / AP

„Ką tik pasirašiau nacionalinio saugumo paketą, kurį šį savaitgalį priėmė Atstovų Rūmai, o vakar – Senatas“, – sakė J. Bidenas ir pridūrė, kad „užtikrina, jog siuntos būtų pradėtos gabenti tuoj pat, per kelias artimiausias valandas“.

95 mlrd. dolerių (89,1 mlrd. eurų) paketas, į kurį taip pat įtraukta pagalba Izraeliui ir Taivanui bei priemonė, galinti uždrausti programėlės „TikTok“ veikimą JAV, priimtas po ilgus mėnesius trukusio delsimo, kai Ukrainos pajėgoms pritrūko šaudmenų ir jos patyrė nesėkmių mūšio lauke.

JAV Senatas vėlai antradienį patvirtino beveik 61 mlrd. JAV dolerių (57,3 mlrd. eurų) pagalbos paketą Ukrainai, kuri daugiau kaip dvejus metus kovoja su plataus masto Rusijos invazija.

Tai įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai JAV Atstovų Rūmai priėmė keturis, iš viso 95 mlrd. dolerių vertės įstatymų projektus.

„Amerika taps saugesnė, pasaulis taps saugesnis, o Amerika ir toliau pirmaus pasaulyje, ir visi tai žino, – apie teisės aktą sakė J. Bidenas. – Tai gyvybiškai svarbi parama Amerikos partnerėms, kad jos galėtų apsisaugoti nuo grėsmių savo suverenitetui ir savo piliečių gyvybėms bei laisvėms.“

Pentagonas greitai paskelbė apie 1 mlrd. dolerių paketą (935,8 mln. eurų) Kyjivui, į kurį įtraukti oro gynybos šaudmenys, artilerijos sviediniai, šaudmenys tiksliųjų raketų paleidimo įrenginiams HIMARS, prieštankiniai ginklai ir šarvuočiai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis padėkojo savo kolegai J. Bidenui už naujos karinės paramos patvirtinimą.

„Šešių mėnesių kelionė buvo įveikta. Kad ir ką kas sakytų, mes gauname reikiamą paramą – mums jos reikia, kad galėtume toliau saugoti gyvybes nuo Rusijos atakų, – socialiniuose tinkluose rašė V. Zelenskis. – Padarysime viską, kad kompensuotume tuos šešis mėnesius, kurie praėjo diskusijose ir abejonėse.“

Atstovų Rūmai pagalbos teisės aktą priėmė tik po ilgus mėnesius trukusių aštrių įstatymų leidėjų diskusijų dėl to, kaip ir ar apskritai padėti Ukrainai, į kurią Rusija įsiveržė 2022 metų vasarį, apsiginti.

Vasarį panašus paramos paketas buvo priimtas Senate, bet įstrigo Atstovų Rūmuose, o respublikonų pirmininkas Mike'as Johnsonas (Maikas Džonsonas), atsižvelgdamas į buvusio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) ir jo griežtosios linijos sąjungininkų raginimus, reikalavo iš J. Bideno nuolaidų dėl imigracijos politikos, kol staiga apsigalvojo.

Jungtinės Valstijos yra vienos iš pagrindinių Ukrainos karinių rėmėjų, tačiau Kongresas beveik pusantrų metų nebuvo patvirtinęs didelio masto finansavimo Kyjivui.

Dėl nuolatinio Maskvos spaudimo iš rytų Ukrainos kariuomenei labai trūksta ginklų ir karių, o artimiausiomis savaitėmis numatomas tolimesnis padėties fronte pablogėjimas.

Pagal kitą pasirašyto teisės akto nuostatą būtų uždrausta naudoti populiarią socialinių tinklų programėlę „TikTok“, jei ji nenutrauktų ryšių su Kinijos patronuojančiąja bendrove.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius