Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Analitikas: Rusija gali pradėti didelį puolimą NATO svarbiu metu – V.Putinas taip pažemintų Aljansą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali pasinaudoti proga ir per NATO aukščiausiojo lygio susitikimą Vašingtone surengti didelį puolimą, kad pažemintų Aljansą, rašo analitinis centras „Atlantic Council“.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sėdi sraigtasparnio simuliatoriaus kabinoje
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sėdi sraigtasparnio simuliatoriaus kabinoje / „Scanpix“/AP nuotr.

„Tikėtina, kad naujasis Rusijos puolimas sutaps su liepos 9-11 d. Vašingtone vyksiančiu NATO septyniasdešimt penktųjų metinių aukščiausiojo lygio susitikimu. Vadovaudamasis oficialia Rusijos propaganda, kad šis karas vyksta ne tik prieš Ukrainą, bet ir prieš NATO, ir kad tai yra civilizacinė kova prieš „kolektyvinius Vakarus“, V.Putinas gali pasinaudoti proga ir Vašingtono aukščiausiojo lygio susitikimo metu pradėti didelį puolimą, kad pažemintų Aljansą kaip tik tuo metu, kai ji švenčia tris ketvirtadalius amžiaus, kai pavyko pažaboti Maskvos imperines ambicijas“, – rašo „Atlantic Council“ analitikas Andrew A.Michta.

Komentare pabrėžiama, kad, užuot be galo spėliojusios apie vienokį ar kitokį teritorinį susitarimą, Ukraina ir NATO turi skubiai sukurti bendrą pergalės viziją, aplink kurią galėtų susitelkti Kyjivas ir jo rėmėjai. Be to Jungtinėms Valstijoms, jų sąjungininkėms ir partnerėms reikia strategijos su atitinkamais ištekliais, kad Ukraina galėtų pasiekti šią pergalę.

„Jei rusai žengtų į priekį Ukrainoje, Joe Bideno administracija turėtų du pasirinkimus: arba likti prie esamo plano ir didinti ukrainiečių nuostolių riziką, arba pereiti nuo politikos „tiek, kiek reikės“ prie požiūrio „visko, ko reikia ukrainiečiams, kad įveiktų rusus“. Tai potencialiai padidintų eskalacijos su Rusija riziką, tačiau taip pat būtų išvengta rinkiminės rizikos būti kaltinamam dėl JAV politikos Ukrainoje nesėkmės, o Kyjivui būtų suteikta kovos galimybė pasiekti palankią poziciją, iš kurios būtų galima derėtis“, – pastebėjo analitikas.

Tikėtina, kad ši vasara bus lemiamas momentas JAV politikoje Ukrainos atžvilgiu. Priklausomai nuo to, kas nutiks per ateinančius kelis mėnesius, konfliktas gali persikelti į nežinomą teritoriją, apibendrina „Atlantic Council“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius