Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 24 /04 25 09:42

Kretingoje degė medienos įmonė: ugnis vis dar bando sugrįžti

Kretingoje trečiadienio pavakarę kilo pavojingas gaisras medžio perdirbimo įmonėje. Mieste kai kuriose gatvėse buvo uždarytas eismas, įspėta dėl oro taršos pavojaus, aplinkiniams gyventojams rekomenduota neiti į lauką. Gaisrą malšino didelės pajėgos, į įvykio vietą atvyko ir aplinkosaugininkai. Ketvirtadienio rytą Kretingos rajono meras Antanas Kalnius pranešė, kad gaisras iš esmės užgesintas, tačiau liepsnos vis dar bando plykstelti.
Gaisras Kretingoje jau užgesintas
Gaisras Kretingoje jau užgesintas / Nuotr. iš A.Kalniaus „Facebook“ profilio

Gesino visą naktį

A.Kalnius ketvirtadienio rytą pranešė, kad UAB „Imedeksa“ teritorijoje dar budi ugniagesiai bei gesinami vis dar atsinaujinantys nedideli židiniai. Nukentėjusiųjų nėra.

Vakar gaisravietėje iš viso dirbo virš 30 ugniagesių iš Kretingos, Klaipėdos, Kartenos, Darbėnų, Baublių, Palangos, Gargždų.

„Nuoširdus dėkui visiems įvykio vietoje dirbusiems bei operatyviai į besikeičiančią situaciją reagavusiems ugniagesiams, policijos pareigūnams, GMP medikams, aplinkosaugininkams, atsakingiems savivaldybės ir kitų tarnybų atstovams“, – rašo meras.

Aplinkos apsaugos departamento nuotr./Gaisras Kretingoje
Aplinkos apsaugos departamento nuotr./Gaisras Kretingoje

Degė angaras ir administracinės patalpos

Priešgaisrinės apsaugos departamento situacijų koordinavimo skyrius praneša, kad pranešimas apie gaisrą gautas 16.26 val. Užsiliepsnojo medžio perdirbimo įmonė UAB „Imedeksa“. Gaisras buvo itin pavojingas, mestos didelės pajėgos, įkurtas gesinimo štabas.

Kaip BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) situacijų koordinavimo skyriaus specialistas, Kretingoje, Klaipėdos gatvėje esančioje įmonėje degė šalia esantis angaras ir administracinės patalpos.

PAGD specialistas BNS informavo, kad 19.44 val. gaisras lokalizuotas.

Įspėjimai dėl oro taršos

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras įspėjo dėl galimos oro taršos Kretingoje, Klaipėdos gatvėje. Pasak pranešimo, gaisras kilo UAB „Imedeksa“ įmonės teritorijoje, gaisro dūmai gali būti pavojingi sveikatai.

Kretingos rajono savivaldybės nuotr./Gaisras Ketingoje
Kretingos rajono savivaldybės nuotr./Gaisras Ketingoje

Kretingos rajono savivaldybė savo paskyroje „Facebook"taip pat įspėjo, kad dėl kilusio gaisro UAB „Imedeksa“ bei galimos oro taršos, Kretingos gyventojai, gyvenantys greta Klaipėdos gatvės, vadinamoje Lapyno teritorijoje, „Draugystės“ soduose bei teritorijose aplink, prašomi uždaryti namų langus, laikinai išjungti rekuperacines sistemas bei vengti buvimo gryname ore.

Dėl gaisro taip pat uždraustas automobilių eismas Klaipėdos gatve Kretingoje. Taip pat, jei nėra būtinybės, vairuotojų prašyta nevažiuoti Šventosios gatve bei pasirinkti kitus kelionės maršrutus.

Kretingos rajono savivaldybės nuotr./Gaisras Kretingoje
Kretingos rajono savivaldybės nuotr./Gaisras Kretingoje

„Jei esate lauke ir matote tamsius dūmus, užuodžiate specifinį kvapą, pasitraukite į priešvėjinę pusę – t. y. kad vėjas neneštų dūmų į jus. Arčiau gaisro gyvenantiems gyventojams patariama neiti į lauką, likus namuose – neatidarinėti orlaidžių, langų ir durų. Jei namuose yra mechaninės vėdinimo sistemos, rekuperacija ar kondicionierius, rekomenduojame sistemas išjungti. Jei turite šulinius, juos uždenkite ir nenaudokite jų vandens maistui. Nepalikite lauke gyvūnų. Pasijutus prastai, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į medikus.

Važiuojant pro gaisro vietą, rekomenduojama sandariai uždaryti automobilių langus“, – įspėjama ir NVSC pranešime.

NVSC primena, kad teršalų ūmaus poveikio simptomus: akių, nosies ir gerklės dirginimas, dusulys, kosulys, susilpnėjusi plaučių funkcija (ypač sergantiems lėtine obstrukcine plaučių liga), padidėjęs kvėpavimo takų imlumas kvėpavimo takų infekcijoms (ypač vaikų), paūmėjusios kvėpavimo takų alerginės uždegiminės reakcijos.

UAB „Imedeksa“ yra 1999 m. įkurtas šeimyninis verslas, savo gaminius daugiausia eksportuojantis į užsienį. Įmonė daugiausia gamina medinius namelius.

Tiria aplinkosaugininkai

Pasak Aplinkos apsaugos departamento spaudai išplatinto pranešimo, gavę pranešimą aplinkosaugininkai iš karto išvyko į gaisro vietą. Preliminariais duomenimis, šiuo metu dega gamybinės patalpos, į kurias dar negalima patekti.

„Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija išvyko paimti aplinkos oro ėminius bei atlikti kietųjų dalelių ir kitų teršalų matavimų. Taip pat rengiama artimiausių valandų teršalų sklaidos prognozė, kuri parodys galimą teršalų sklaidą ir poveikio zoną, t. y. kurioje teritorijoje gali būti padidėjusi teršalų koncentracija ore. Situacija stebima, visuomenė bus operatyviai informuojama gavus naujausius oro kokybės tyrimų duomenis“, – nurodoma pranešime.

Aplinkos apsaugos agentūros specialistai informavo, jog gaisro zonoje 100 metrų spinduliu fiksuotos aukštos suspenduotų kietųjų dalelių koncentracijos, todėl rekomenduota gyventojams likti namuose, kol gaisras nebus pilnai likviduotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius