Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dingusiu laikytas G.Klimto paveikslas bus parduodamas aukcione, jo vertė siekia 50 milijonų eurų

Garsaus austrų dailininko simbolisto Gustavo Klimto paveikslas, kuris pastaruosius 100 metų buvo laikomas dingusiu, bus parduodamas aukcione Vienoje, – praneša BBC.
Gustavas Klimtas
Gustavas Klimtas / AFP/„Scanpix“ ir „Wikimedia commons“ nuotr.

Šį nebaigtą darbą, pavadintą „Fraulein Lieser portretas“, dailininkas pradėjo tapyti 1917 m., likus metams iki mirties.

Manoma, kad šio vieno iš paskutinių G.Klimto paveikslo vertė siekia maždaug 50 mln. eurų, nors, neabejojama, kad aukcione už jį gali būti sumokėta ir didesnė suma.

Ekspertai iki galo nesutaria, kas yra vaizduojama šiame paveiksle. Tikėtina, kad tai vieno iš brolių pramonininkų Adolfo arba Justo Lieserių dukra.

Meno istorikai Thomas Natteris ir Alfredas Weidingeris teigia, kad paveiksle vaizduojama Adolfo Lieserio dukra Margaretė Konstancija Lieser.

Tačiau meno kūrinį aukcione parduodantys Vienos aukcionų namai „Im Kinsky“ teigia, kad paveiksle taip pat gali būti pavaizduota ir viena iš dviejų Justo Lieserio bei jo žmonos Henrietės dukterų. Henrietė, žinoma kaip Lilly, buvo modernaus meno mecenatė. Antrojo pasaulinio karo metais ji deportuota nacių ir žuvo Aušvico koncentracijos stovykloje.

Aukciono namai teigia, kad tikslus paveikslo likimas po 1925 m. yra „neaiškus“. Žinoma tik tai, kad jį XX a. septintajame dešimtmetyje teisėtai įsigijo pirkėjas, o dabartiniam savininkui jis atiteko per tris iš eilės paveldėjimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dingusiu laikytas Gustavo Klimto paveikslas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dingusiu laikytas Gustavo Klimto paveikslas

Dabartinių šio paveikslo savininkų iš Austrijos tapatybė nėra atskleidžiama.

Teigiama, kad G.Klimto paveikslas parduodamas susitarus jo dabartiniams savininkams bei Adolfo ir Henrietės Lieserių įpėdiniams, remiantis vadinamais Vašingtono principais, pagal kuriuos nacių pagrobtas meno kūrinys yra grąžinamas žmonių, iš kurių jis buvo pagrobtas, palikuonims.

Praėjusių metų birželį dailininko G.Klimto darbas „Dama su vėduokle“ buvo parduotas už 85,3 mln. svarų sterlingų ir tapo vertingiausiu kada nors aukcione Europoje parduotu meno kūriniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius