Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 22

Verslai, politika, krepšinis ir duobės – ką po 25 metų veikia „Žalgirio“ triumfo auksakaliai?

Lygiai prieš 25 metus Kauno „Žalgiris“ dovanojo miestui ir šaliai nepamirštamą šventę, kai Eurolygos finale įveikė Bolonijos „Kinder“ ir vienintelį kartą per Lietuvos istoriją iškovojo elitinio Europos krepšinio turnyro čempionų titulą. Praėjus ketvirčiui amžiaus, 15min priminė, kaip pasisuko čempionų karjeros vingiai, ir pasidomėjo, kuo jie gyvena dabar.
„Žalgirio“ triumfas Eurolygoje 1999
„Žalgirio“ triumfas Eurolygoje 1999 / euroleague.net nuotr.

1999 metų balandžio 22-oji buvo viena ilgiausių dienų krepšinio sirgaliams, nes daugumai nusitęsė į kitą dieną, kuomet tūkstančiai nemiegojusių arba tik trumpam bluostą sudėjusių lietuvių keliavo į Karmėlavos oro uostą sutikti savo čempionų.

Žmonių jūra Karmėlavoje plėtėsi nuo nakties iki ryto, sirgaliams iš visos Lietuvos renkantis padėkoti savo komandai, tą sezoną žavėjusiai ne tik titulu, bet ir akį džiuginančiu atakuojančiu krepšiniu.

Jono Kazlausko treniruojami žalgiriečiai nebuvo laikomi favoritais, bet prie talentingų darbščių lietuvių branduolio prisidėjus trims puikiems legionieriams, besidairiusiems darbo dėl NBA lokauto, Kaune buvo sukurta viena gražiausių pasakų per Eurolygos istoriją.

Pradėjęs sezoną pralaimėjimu, „Žalgiris“ išskleidė sparnus įsibėgėjus sezonui, laimėjęs pirmojo etapo grupės varžybas (8-2), pridėjęs pergalių ir antrajame etape (12-4), o tada aštuntfinalyje sudorojęs Stambulo „Ulker“ (dabar – „Fenerbahče“), o ketvirtfinalyje – kitą Turkijos klubą Stambulo „Efes Pilsen“ vienodais serijos rezultatais 2-0.

Nuvykęs į finalo ketverto turnyrą Miunchene vis dar nebūdamas favoritu, „Žalgiris“ 87:71 nepaliko šansų Pirėjo „Olympiakos“, o finale 82:74 nugalėjo ir Bolonijos „Kinder“ (dabar „Virtus“) žvaigždyną.

„Žalgiris“ taip dominavo, kad keturi žaidėjai pateko į geriausių turnyro žaidėjų Miunchene penketą – Tyusas Edney tapo ir naudingiausiu žaidėju, o šalia jo išsirikiavo Saulius Štombergas, Eurelijus Žukauskas ir Anthony Bowie.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Istorinė „Žalgirio“ pergalė Eurolygoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Istorinė „Žalgirio“ pergalė Eurolygoje

Eurolygos Pelenė iš princesės grįžo į kuklesnį vaidmenį kitą sezoną, kai „Žalgirį“ dėl geresnių pasiūlymų paliko dauguma lyderių. Žaidėjų, trenerių ir klubo vadovų likimai natūraliai pradėjo suktis savais takais – vieni laimėjo daugiau titulų su kitomis komandomis, baigę karjeras surado naujas veiklas, kiti buvo priversti ieškoti ilgiau ir kartais net pamesti save. Kai kurių klubui svarbių asmenų nebėra tarp gyvųjų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pagerbimo akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pagerbimo akimirkos

Praėjus lygiai 25 metams, 15min pasakoja, ką dabar veikia 1999 metų Eurolygos čempionai.

Tomas Masiulis

Vertintas dėl darbštumo ir kovos dėl kamuolių, 205 cm ūgio puolėjas po karjeros „Žalgiryje“ šešerius metus atstovavo Sopoto „Trefl“, o karjerą baigė Kauno „Aisčių“ ekipoje.

Iškart pasukęs trenerio keliu, 205 cm ūgio kaunietis perėjo „Žalgirio“ sistemos piramidę, vadovavo Lietuvos jaunimo rinktinei, jo treniruota studentų rinktinė 2017 m. laimėjo universiados auksą.

Modesto Gailiūno nuotr./Tomas Masiulis
Modesto Gailiūno nuotr./Tomas Masiulis

Nuo 2018 metų T.Masiulis įsiliejo į Šarūno Jasikevičiaus štabą – Šaro padėjėju T.Masiulis dirbo „Žalgiryje“, „Barcelona“, o dabar ir Stambulo „Fenerbahče“ klube.

48 metų kaunietis yra talkinęs ir D.Maskoliūnui Lietuvos rinktinės štabe, jis vertinamas kaip tikras krepšinio fanatikas, o kai kurie specialistai mano, kad T.Masiulis būtų aukšto lygio vyr. treneris, jei tik pats pageidautų adrenalino pliūpsnių einant tokias pareigas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Tomas Masiulis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Tomas Masiulis

Per karjeros etapus Barselonoje ir Turkijoje T.Masiulį lydi jo žmona Inga, irgi buvusi krepšininkė, o Vilniaus „Ryto“ klube antrą sezoną rungtyniauja tėvą labai primenantis sūnus Gytis Masiulis.

Vaikams suaugus, Masiuliai pardavė namą Kaune, o grįžę į Lietuvą vasaras leidžia pajūryje, prie Palangos, kur yra atradę ir naują aistrą – kaitavimą.

Jiri Zidekas

Iš NBA į „Žalgirį“ nusileidęs tvirto stoto čekas „Žalgiryje“ sudarė dviejų labai skirtingų vidurio puolėjų duetą su Eurelijumi Žukausku – lietuvio stiprybė buvo gynyba, o J.Zideko – puolimas, kuriame čekas buvo ypač stiprus, kai gaudavo kamuolį labai arti krepšio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jiri Zidekas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jiri Zidekas

Po triumfo Eurolygoje J.Zidekas vienintelis iš legionierių pasiliko Kaune ilgiau, bet netrukus ir jis patraukė į turtingesnius klubus – „Ulker“, Madrido „Real“, paskui dar buvo stotelės Berlyne, Sopote ir gimtojoje šalyje, Nimburke.

Po karjeros pabaigos apsigyveno Prahoje ir daug metų dirbo Eurolygos komentatoriumi, buvo sutinkamas įvairiose elitinio turnyro rungtynėse.

213 cm ūgio čekas buvo ir Čekijos krepšinio federacijos viceprezidentu, prieš kelerius metus interviu 15min pasakojo apie planus užkopti į prezidento poziciją, bet tai neįvyko.

Pastaruoju metu J.Zidekas užsiima nekilnojamuoju turtu, o neseniai pristatė jo tėvo garbei sukurtą naują Čekijos krepšinio lygos taurę.

CZ BASKETBALL nuotr./Jiri Zidekas
CZ BASKETBALL nuotr./Jiri Zidekas

Jiri Zidekas vyresnysis yra laimėjęs su Prahos „Slavia“ Europos taurių taurę 1969 metais, sūnus šeimos kolekciją praplėtė NCAA ir Eurolygos nugalėtojų titulais, o galbūt dar šį bei tą laimės ir Janas Zidekas – buvusio žalgiriečio sūnus. 206 cm ūgio Janas Zidekas kaip tik baigė ketvirtą sezoną Čatanugos universitete Jungtinėse Valstijose.

Saulius Štombergas

Vienas „Žalgirio“ lyderių po auksinio sezono buvo perpirktas kitos 1999 metų finalo komandos „Kinder“. Nors Ettore Messinos klube S.Štombergas žaidė tik metus, vėliau grįžo į Eurolygos finalą su Vitorijos „Tau Ceramica“, paskui atstovavo Stambulo „Efes Pilsen“, Stambulo „Ulker“, Kazanės „Uniks“, vienam sezonui buvo grįžęs ir į „Žalgirį“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Finalinė kova
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Finalinė kova

204 cm ūgio klaipėdiečiui iki šiol priklauso Eurolygos tolimų metimų taiklumo rekordas, kai 2001 m. atstovaudamas baskų klubui jis per mačą su AEK susmeigė visus 9 tritaškius.

Atrodė, kad S.Štombergo laukia įdomi trenerio karjera, nes jis greitai pakilo trenerio karjeros laiptais nuo „Žalgirio“ jaunimo iki pagrindinės komandos trenerio pareigų. Bet 2013–2014 m. sezoną pusmetį „Žalgirį“ treniravęs klaipėdietis netikėtai visiškai pasitraukė iš krepšinio, taip pat ir iš norinčių kalbėti viešai apie savo amatą.

S.Štombergas atsidėjo nekilnojamojo verslo projektams pajūryje. 2016 m. Klaipėdos rytinio išvažiavimo smaigalyje Saulius kartu su broliu Valdu pradėjo kurti didžiausią Klaipėdos daugiabučių kvartalą – „Saulės butai“, kurio pavadinimą lėmė ir krepšininko vyresniosios dukros Saulės vardas. Keli sklypai buvo įsigyti dar 2008 metais, o į ekonominio būsto pirkėją orientuotas projektas įsibėgėjo vėliau, kai buvo suprojektuoti net 236 butai.

Ramūno Vilkelio nuotr./Saulius Štombergas
Ramūno Vilkelio nuotr./Saulius Štombergas

Svarbių pokyčių įvyko ir asmeniniame gyvenime – prieš trejus metus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius